Faza

Prototyping

Opis projekta

Uvod

Prikupljat će se podaci o kriminalitetu u RH, a zatim kreirati interaktivna karta s označenim mjestima, vremenom, stopom i vrstom nasilja. Karta će biti dostupna na internetskim stranicama i služit će široj i stručnoj javnosti te državnim službama. Građani će pregledavati kretanje kriminaliteta u njihovom gradu, dok će se državne i ovlaštene službe moći upozoriti na postojanje potencijalnih problema čime će se olakšati njihovo rješavanje.

Mapiranjem podataka o stopi kriminaliteta u Zagrebu i RH pridonijet će se razumijevanju uvjeta u kojima dolazi do nasilja, primjerice ima li gradska infrastruktura (javna rasvjeta, blizina policijskih postaja) veze s količinom i vrstom nasilja. Želimo razumjeti faktore koji utječu na sigurnost i time suzbiti postojeće stereotipe, primjerice potvrditi ili odbaciti tezu o tzv. opasnim mjestima ili o opasnim večernjim / noćnim satima.

Podaci korišteni za prikaz su statistički podaci o pozivima i očevidima policije, te podaci o broju prijavljenih i razriješenih kaznenih djela dobiveni od MUP-a. Podaci su dobiveni korištenjem prava na pristup informacijama putem platforme za pravo na pristup informacijama Imamo pravo znati. Dodavat će se i podaci iz drugih izvora, primjerice neformalne dojave građana te rezultati relevatnih istraživanja. Ideja je potekla iz Indije i nekoliko mobilnih aplikacija sličnog cilja pomoću kojih se pokušalo stati na kraj nasilju koje je onamo jedan od vodećih problema. No, danas postoje krim karte gradova diljem svijeta, a ne samo u Indiji.

Ciljevi projekta - Objediniti podatke o kriminalnim djelima u RH na jednoj interaktivnoj karti koja će biti dostupna javnosti - Pridonijeti razumijevanju faktora koji utječu na sigurnost, primjerice istražiti okolnosti zbog kojih na određenim lokacijama dolazi do određene vrste nasilja - Upozoriti državne službe i službe lokalne samouprave na postojanje potencijalnih problema i olakšati njihovo rješavanje

Partneri

Na projektu sudjeluju članovi/ce i volonteri/ke neformalne inicijative HollaBack! Hrvatska i HrOpen ekspertne skupine Programiraj za Hrvatsku.

Hollaback! Hrvatska lokalni je ogranak međunarodnog pokreta posvećenog iskorjenjivanju uličnog uznemiravanja. Iako je ulično uznemiravanje jedan od najraširenijih oblika rodno uvjetovanog nasilja, on je najmanje zakonski suzbijan. Svjesni/e smo da postoji jasan i legalan okvir za suzbijanje nasilja i iskorištavanja u obitelji ili na radnom mjestu, dok se, kada je riječ o javnim mjestima, situacija dramatično mijenja. U Hollabacku!, vjerujemo kako se svatko ima pravo osjećati sigurno i samopouzdano u svome gradu.

Kako možeš pridonijeti

Stories in Ready

Resursi

O alatima

Licence i zahvale

Hvala curama i dečkim iz grupe HollaBack! na ustrajnosti u slanju zahtjeva za pristup informacijama.

Aktivnost na projektu

Koji su kvartovi najnesigurniji u vašem gradu? Uskoro otkriva interaktivna krim karta Hrvatske

Kako se informirate o kriminalnim radnjama u susjedstvu? Da bi izvješća o tome bila što transparentnija, dvije neformalne inicijative, HrOpen ekspertna skupina Programiraj za Hrvatsku (Code for Croatia) i hrvatski ogranak globalne inicijative HollaBack, odlučile su udružiti snage i napraviti krim kartu, projekt kojemu je glavni cilj informirati javnost o kretanju statističkih pokazatelja stope kriminaliteta u Republici Hrvatskoj.

Pročitaj cijeli članak na www.netokracija.com…Objavljeno

PROGRAMIRAJ ZA HRVATSKU I HOLLABACK CROATIA POKRENULI PROJEKT KRIM KARTE

Na proljeće 2015. godine dvije su neformalne inicijative odlučile udružiti snage u postizanju što veće transparentnosti rada tijela državne i javne uprave. HrOpen ekspertna skupina Programiraj za Hrvatsku (Code for Croatia) i hrvatski ogranak globalne inicijative HollaBack odlučili su se na projekt kojemu je glavni cilj informirati javnost o kretanju statističkih pokazatelja stope kriminaliteta u Republici Hrvatskoj.

Po završetku projekta, građani će na internetskim stranicama projekta moći pregledavati kretanje kriminaliteta u njihovom gradu kroz intuitivni prikaz na karti u internetskom pregledniku. Podaci korišteni za prikaz bit će sastavljeni od statističkih podataka o pozivima i očevidima policije dobiveni od MUP-a korištenjem prava na pristup informacijama putem platforme za pravo na pristup informacijama Imamo pravo znati.

Pročitaj cijeli članak na www.voxfeminae.net…Objavljeno