Faza

Maintaining

Opis projekta

CodeAcross je vikend građanskih inovacija koje se od 4. do 6. ožujka 2016. događa istovremeno u mnogo gradova diljem svijeta.

U subotu, 5. ožujka ove godine, održat će se četvrti OpenDataDay. Za Open Knowledge ljude, Dan otvorenih podataka je jedna od najdražih inicijativa. Radi se o građanskom događaju iza kojeg ne stoji nijedna određena organizacija, a u mogućnosti je za isti stol dovesti ljude iz cijelog svijeta da raspravljaju, hakiraju, programiraju i promoviraju otvorenost podataka. Od Japana do Vancouvera, Cape Towna do Osla, Brazila i Nepala, Londona i Grčke, Dan otvorenih podataka je globalna proslava otvorenosti i pomaže nam da povećamo svijest o otvorenosti podataka u raznim područjima duž cijelog svijeta, te nas jednom godišnje povezuje u zajednicu.

Sačuvajte datum: pridruži nam se u Zagrebu od 4. do 6. ožujka 2016! | Raspored

Na hakatonu održavamo tehničke civilne izazove s naglaskom na povezivanje timova koji mogu riješiti probleme. Ovo su neke ideje na kojima radimo. Do natjecanja možeš prijaviti nove ideje - pozivamo i tebe da predstaviš svoje ideje. Na ovoj stranici možeš pogledati izazove koje smo imali prošle godine.

CodeAcross & OpenDataDay Hrvatska

Što je civilno hakiranje?

Nasuprot onom što sada mislite, "civilni hakeri" nisu vrsta hakera kojima je svrha činiti štetu - upravo suprotno. Civilni hakeri su tehnologisti, aktivisti, dizajneri, poduzetnici, inženjeri - svi - koji su voljni surađivati s ostalima u stvaranju, građenju i inovaciji u izazovima njihovog susjedstva, gradova, općina, županija i države.

Što su principi za vlast 21. stoljeća?

Od raznih opcija koje se iznose u posljednjih nekoliko godina s ciljem poboljšanja načina na koji vlada primjenjuje tehnologiju, smatram da postoje tri osnovne teme koje možemo identificirati:

  • Reforma vladinog procesa nabave (jer se odnosi na akviziciju IT opreme).

  • Izgradnja unutrašnje sposobnosti vlade da bolje upravlja IT projektima (osobito onim većim projektima).

  • Postavljanje API-ja i puštanje otvorenih podataka kako bi se stvorila platforma na kojoj treće strane mogu razvijati nove aplikacije i usluge ("vlada kao platforma").

Što je Partnerstvo za otvorenu vlast?

Partnerstvo za otvorenu vlast (POV) jedinstvena je međunarodna inicijativa koja putem suradnje vlada i civilnog društva promiče reforme u svrhu postizanja otvorenije i odgovornije vlasti. Republika Hrvatska postala je članicom POV-a 2011. godine te je time preuzela obavezu izrade i provedbe dvogodišnjih Akcijskih planova koji podrazumijevaju niz mjera i aktivnosti u području transparentnosti i otvorenosti vlasti. U srpnju 2014. godine usvojen je Akcijski plan za provedbu inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2014. — 2016. Akcijski plan predviđa, uz ponavljanje, nastavak i nadogradnju dosadašnjih napora niz aktivnosti u području otvaranja podatka. Uz objavu portala za baze podataka predviđa se i savjetovanje s javnošću o prioritetima za objavljivanje podatka u redovitim ciklusima od šest mjeseci. Upravo je ova konferencija prilika za raspravu o stanju stvari u području otvorenih podataka, rasprave sa raznim dionicima o koracima u idućih šest mjeseci te prikupljanje mišljenja o tome koje baze podataka bi trebale biti na listi prioriteta za objavljivanje.

Pogledaj naš projekt vizualizacije Status akcijskog plana POV-a.

Tko se treba pridružiti?

Developeri i developerke, koderi i koderice, hakeri i hakerice, dizajneri i dizajnerice, voditelji projekata, djelatnici vladinih tijela, inovatori — svatko sa strašću da učini svoj grad još boljim mjestom.

Što trebam ponijeti?

  • Sebe
  • Laptop ili tablet ili olovku i papir (ili bilo što da ti pomogne da budeš produktivan/na)
  • Entuzijazam!

Aktivnost na projektu

Importance of Open Data for Local Governments

How can local and federal governments contribute to the digital transformation, citizen engagement and information transparency?

Some of these questions were in focus last weekend (4.-6. of March), when CodeAcross and OpenDataDay events were held in Zagreb. Events included different panels focusing on information science curriculums and the importance of open data for governments and communities. Weekend hackaton that followed panel discussions motivated projects focused on public education infrastructure such as public schools geocoding project. Another related project was connecting and comparing available study programs and corresponding student quotas with available jobs currently listed in National Employment Bureau.

Pročitaj cijeli članak na www.giscloud.com…Objavljeno

Kako poboljšati učenje informatike u Hrvatskoj? Doznajte na tribini u Zagrebu

U sklopu ovogodišnjeg trećeg izdanja hrvatskog CodeAcross & OpendataDaya, koji nas čeka u prvom vikendu ožujka u Zagrebu, jedna od tema bit će obrazovanje. Pripremaju se panel rasprava i građanska tribina na kojima će se govoriti o učenju programiranja u Velikoj Britaniji i Hrvatskoj i o izazovima koji su na putu u potrazi za poboljšanjem hrvatskog školskog kurikuluma za informatiku.

Pročitaj cijeli članak na www.netokracija.com…Objavljeno

Prijavite se za sudjelovanje na CodeAcross & OpenDataDay 2016 vikend hackathon!

Zanima vas rad s javnim podacima u stvaranju nekog novog, građanima korisnog rješenja? Želite iskoristiti priliku za razvoj aplikacija otvorenog koda vezanih uz vizualizacije na karti, javnu nabavu, pravo na pristup informacijama, ili želite odabrati neko drugo područje? Prijavite se na dvodnevni vikend hackathon i pokažite što znate!

Pročitaj cijeli članak na cpsrk.foi.hr…Objavljeno

CodeAcross & OpendataDay uskoro u Zagrebu, otvorene prijave za stipendije

Svi koje zanima rad s javnim podacima u stvaranju nekog novog, građanima korisnog rješenja imat će priliku pokazati što znaju na produženom dvodnevnom hackathonu. U slučaju da dolaze izvan Zagreba ili Hrvatske, sudionicima će pri ruci biti stipendije za pokrivanje troškova puta i smještaja, za koje se do 28. veljače mogu prijaviti putem obrasca na internetu.

Pročitaj cijeli članak na www.netokracija.com…Objavljeno

CodeAcross & OpenDataDay Hrvatska 2016

What started as way to bring together our distributed and ever-expanding civic hackers has grown into a powerful event. Forward-thinking technologists, government officials, and community advocates will once again convene to exchange ideas, explore solutions, and identify best practices to improve the way community works. It’s a beautiful thing when people work together to target solutions for the community. This type of collaboration sends out powerful messages that touch those outside the normal reach of interest. It is a reminder of how successful we are with a little bit of care and a bunch of small actions from everyone.

Pročitaj cijeli članak na hackevents.co…Objavljeno

CodeAcross & OpenDataDay Hrvatska 2016

Povodom međunarodnog Dana otvorenih podataka, udruga HrOpen i njena ekspertna skupina Programiraj za Hrvatsku, uz podršku GONG-a, Povjerenika za informiranje i neformalne inicijative HollaBack! Hrvatska, Vas pozivaju da u petak, 4. ožujka 2016. sudjelujete na otvorenju vikenda građanskih inovacija i panel diskusiji o učenju programiranja u školama u Velikoj Britaniji i Hrvatskoj. Sudionici će raspravljati o postignutom napretku, ali i izazovima u reformi školskog kurikuluma za informatiku.

Pročitaj cijeli članak na www.event-planner.com.hr…Objavljeno