Miroslav (Administrator) Pravo na pristup informacijama Objave u medijima

Imamo pravo znati kako se troši naš novac: Objavljujemo koliko Vlada RH troši na putovanja

Od početka mandata do kraja kolovoza premijer Andrej Plenković bio je na ukupno 72 službena puta, od kojih je 49 bilo u zemlji, a 23 u inozemstvu. Ukupno je za potrebe dnevnica i karata za komercijalne letove za premijera i pratnju na 21 putovanju (uglavnom u inozemstvo) potrošeno nešto više od 58 tisuća kuna, dok su preostala putovanja bez putnih troškova u razdjelu Vlade.

Pročitaj cijeli članak na faktograf.hr…Objavljeno

Miroslav (Administrator) Reklamacije.net Objave u medijima

Croatia gets creative with Alaveteli: A platform for consumer complaints

The Alaveteli code was written to send FOI requests to public authorities. But in essence, it’s little more than a system for sending emails to a predetermined list of recipients, and publishing the whole thread of correspondence online.

Change that list of recipients, and you can create a whole new type of site. Reklamacije (“Complaints”) puts the process of making consumer complaints online. It’s early days as yet — the site’s still in the beta phase, during which testers are putting it through its paces. There have been messages about bank closures, insurance policies… and even the inconsistent quality of the quesadillas at a Mexican food chain.

Pročitaj cijeli članak na www.mysociety.org…Objavljeno

Miroslav (Administrator) Pravo na pristup informacijama Objave u medijima

Croatia gets creative with Alaveteli: Probing travel expenses

Code for Croatia have also launched a campaign asking users to request details of ministers’ travel expenses.

If that sounds familiar, you’ll be remembering that back in January, AccessInfo did much the same with EU Commissioners and their expenses on the European Union FOI site AskTheEU. We can tentatively say that they were successful, too: it’s been announced that the EU expenses will be proactively published every two months.

Pročitaj cijeli članak na www.mysociety.org…Objavljeno

Miroslav (Administrator) Open Data Day, Zagreb Objave u medijima

Obilježavanje Međunarodnog dana otvorenih podataka: Okrugli stol o otvorenim podacima, Zagreb, 3.3.2017.

U okviru obilježavanja Dana otvorenih podataka (OpenDataDay Hrvatska), 3. ožujka 2017. godine, u prostorijama Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu, održan je okrugli stol Otvoreni podaci u organizaciji Povjerenika za informiranje, kao nadzornog tijela koje štiti, prati i promiče pravo na pristup i ponovnu uporabu informacija te provedbu Zakonom o pravu na pristup informacijama propisane obveze proaktivnog objavljivanja podataka u otvorenim, strojno čitljivim formatima (otvoreni podaci). Okrugli stol okupio je preko 100 pripadnika stručne javnosti, uključujući državne dužnosnike i službenike, predstavnike tijela javne vlasti, pripadnike civilnog društva, privatnog sektora, akademske zajednice, medija, inozemne stručnjake i dr., s ciljem raspravljanja o pitanjima otvaranja podataka javnog sektora u Republici Hrvatskoj te društvenim i gospodarskim koristima koje proizlaze iz njihova ponovnog korištenja.

Pročitaj cijeli članak na www.pristupinfo.hr…Objavljeno

Miroslav (Administrator) Open Data Day, Zagreb Objave u medijima

Open data day: otvaranje podataka javnog sektora može donijeti hrvatskom gospodarstvu 186 milijuna eura

Otvaranje podataka javnog sektora može povećati tržište Hrvatske do 2020. za 186 milijuna eura, otvoriti oko 1000 novih radnih mjesta i uštedjeti javnom sektoru oko 5 milijuna eura, istaknuto je na okruglom stolu o otvorenim podacima koji se održao u okviru obilježavanja Dana otvorenih podataka od 3. do 5. ožujka.

Pročitaj cijeli članak na www.hnd.hr…Objavljeno

Miroslav (Administrator) Open Data Day, Zagreb Objave u medijima

MEDIA DAILY: CrossCheck: francuski i međunarodni mediji udružili snage protiv dezinformacija; Open Data Day Hrvatska 2017.

Trideset i sedam francuskih i međunarodnih medija, uz podršku Googlea i međunarodne medijske mreže First Draft, pokrenuli su “CrossCheck”, zajedničku platformu za utvrđivanje činjenica kako bi se razotkrile lažne informacije koje bi mogle utjecati na francuske predsjedničke izbore ovog proljeća. Povodom obilježavanja Dana otvorenih podataka, Hrvatska udruga za otvorene sustave i Internet i Povjerenik za informiranje organiziraju vikend građanskih inovacija Open Data Day Hrvatska 2017.

Pročitaj cijeli članak na www.fairpress.eu…Objavljeno

Miroslav (Administrator) Open Data Day, Zagreb Objave u medijima

Dani otvorenih podataka

Povodom globalnog Dana otvorenih podataka, vikend građanskih inovacija Open Data Day Hrvatska 2017 održava se u Zagrebu se od 3. do 5. ožujka, u organizaciji Hrvatske udruga za otvorene sustave i Internet i njene ekspertne skupine Programiraj za Hrvatsku te Povjerenika za informiranje, a uz partnerstvo GONG-a i Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu te uz medijskog sponzora Netokraciju.

Pročitaj cijeli članak na www.h-alter.org…Objavljeno

Miroslav (Administrator) Open Data Day, Zagreb Objave u medijima

Okrugli stol o ponovnoj uporabi informacija u Hrvatskoj

preneseno iz: Ured Povjerenice za informiranje Zagreb, 1. ožujka 2017.

Poštovane i poštovani, kako bi obilježili globalni Dan otvorenih podataka, pozivamo Vas da se pridružite vikendu građanskih inovacija Open Data Day Hrvatska 2017 koji se održava u Zagrebu se od 3. do 5. ožujka 2017, u organizaciji Hrvatske udruga za otvorene sustave i Internet i njene ekspertne skupine Programiraj za Hrvatsku te Povjerenika za informiranje, a uz partnerstvo GONG-a i Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu te uz medijskog sponzora Netokraciju. Nakon što je u hrvatsko zakonodavstvo uvedena europska direktiva o ponovnoj uporabi informacija iz tijela javne vlasti za komercijalne ili nekomercijalne svrhe, neophodno je promovirati otvaranje podataka iz hrvatskog javnog sektora, kao i ponovnu uporabu tih podataka s ciljem stvaranja dodanih vrijednosti poput novih aplikacija ili istraživanja. Stoga, inspirativne razgovore o društvenim i gospodarskim koristima od ponovnog korištenja otvorenih podataka organiziramo kao OKRUGLI STOL O PONOVNOJ UPORABI INFORMACIJA U HRVATSKOJ u petak 3. ožujka od 9:30 do 12:00 sati u SRCE-u, Josipa Marohnića 5, Zagreb.

Nakon toga, građanski haktivisti imat će priliku naučiti više o podatkovnim vizualizacijama i demonstrirati svoje vještine kreirajući open source projekte koristeći open source podatke na VIKEND DATATHON u subotu 4. ožujka i nedjelju 5. ožujka od 9:30 do 17:00 u SRCE-u, Josipa Marohnića 5, Zagreb.

Pročitaj cijeli članak na gong.hr…Objavljeno

Miroslav (Administrator) Open Data Day, Zagreb Objave u medijima

Okrugli stol o otvorenim podacima

U okviru obilježavanja Dana otvorenih podataka od 3. do 5. ožujka 2017. godine, u Srcu će se održati okrugli stol na kojemu će se tematizirati pitanje otvaranja podataka javnog sektora u Republici Hrvatskoj, te društvene i gospodarske koristi od ponovnog korištenja otvorenih podataka, za što zakonski okvir pruža Zakon o pravu na pristup informacijama. Okrugli stol organizira Povjerenica za informiranje Republike Hrvatske, a održat će se u petak, 3. ožujka 2017. godine s početkom u 9.30 sati. Na samom početku programa okupljene će pozdraviti, Svebor Prstačić, predsjednik HrOpen, dr. sc. Zoran Bekić, ravnatelj Srca, dr. sc. Anamarija Musa, Povjerenica za informiranje i dr.sc. Ivan Kovačić, potpredsjednik Vlade RH i ministar uprave. Program događanja odvijat će se u dva dijela. U prvom dijelu bit će govora o tome zašto nam trebaju otvoreni podaci, a u drugom dijelu bit će predstavljena dobra praksa s područja ponovne uporabe otvorenih podataka u Hrvatskoj.

Pročitaj cijeli članak na www.srce.unizg.hr…Objavljeno

Miroslav (Administrator) Open Data Day, Zagreb Objave u medijima

Dan otvorenih podataka okuplja programere, inženjere, dizajnere i aktiviste u – Zagrebu

I ove se godine u Hrvatskoj obilježava Dan otvorenih podataka. Konferencija i radionice u organizaciji Code for Croatia i Hrvatske udruge za otvorene sustave i internet (HrOpen), u trajanju od tri dana, održat će se prvoga vikenda u ožujku, u prostorima Sveučilišnog računarskog centra – Srce u Zagrebu. Riječ je o događanju koje će okupiti programere, inženjere, dizajnere, poduzetnike i aktiviste koji žele surađivati s drugima u pokretanju inicijativa za razvoj susjedstva, gradova, općina, županija i države u cjelini.

Vikend počinje konferencijom Otvoreni podaci i njihova primjena u Hrvatskoj, u petak 3. ožujka, a nastavlja se dvodnevnim datathonom na kojem će građani moći naučiti nešto više o otvorenim podacima i demonstrirati svoje vještine koristeći slobodni softver i slobodni kod.

Pročitaj cijeli članak na www.netokracija.com…Objavljeno

Miroslav (Administrator) ISVU Dashboard (MZOS i Srce) Objave u medijima

Podaci o hrvatskom sustavu visokog obrazovanja dostupni u novom ruhu

U ISVU se vode podaci o više od 2.100 studijskih programa i više od 143.000 studenata. Želite li saznati iz koje županije dolazi najviše studenata, a iz koje najmanje? Zanima li vas na kojem fakultetu u Hrvatskoj danas ima najviše stranih studenata, ili iz kojih zemalja dolazi najviše gostujućih profesora i suradnika? Zanima vas broj studenata prema godinama starosti? Ima li više muških ili ženskih studenata na Sveučilištu u Zagrebu i kako izgledaju te brojke npr. na Sveučilištu u Zadru? Koliko trenutno redovitih ili izvanrednih profesora ili docenata radi u sustavu visokog obrazovanja u Hrvatskoj? Odgovore na ta i slična pitanja daje vam nova funkcionalnost sustava ISVU, ISVU Dashboard.

Pročitaj cijeli članak na www.vecernji.hr…Objavljeno

Miroslav (Administrator) ISVU Dashboard (MZOS i Srce) Objave u medijima

Sve što ste željeli znati o visokom obrazovanju u Hrvatskoj

Pregled zbirnih podataka o trenutnom stanju sustava visokog obrazovanja u Hrvatskoj – na jednoj web adresi. Najnoviji modul ISVU zamišljen je kao “dashboard” informacijskog sustava, dakle kao kontrolna ploča na kojoj se prije svega grafički prikazuju najvažniji trenutni podaci iz sustava ISVU.

Za razvoj i održavanje ISVU zaduženo je Srce, a sustav se razvija u okviru aktivnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja. U ISVU svoje podatke vodi 111 visokih učilišta u Hrvatskoj, dakle sva hrvatska javna sveučilišta i velika većina drugih hrvatskih visokih učilišta. U ISVU se vode podaci o više od 2.100 studijskih programa i više od 143.000 studenata.

Pročitaj cijeli članak na mreza.bug.hr…Objavljeno

Miroslav (Administrator) Open Youth Academy 2016 Objave u medijima

Les jeunes et l’open data : retour sur l’Open Youth Academy 2016

Du 28 août au 3 septembre, 22 jeunes venus de Croatie, de Serbie, du Kosovo, d’Afrique du Sud, du Royaume-Uni et de France se sont réunis à Pula, en Croatie, pour participer à la deuxième édition de l’Open Youth Academy : une semaine d’ateliers, de conférences et de projets autour de l’open data, organisée par Code for Croatia, l’association HrOpen et la commissaire à l’information de la République de Croatie. Les participants français à cet événement avaient été sélectionnés par Etalab et l’ambassade de France en Croatie en juin.

Pročitaj cijeli članak na www.etalab.gouv.fr…Objavljeno

Miroslav (Administrator) Open Youth Academy 2016 Objave u medijima

Akademija otvorenih podataka za mlade održana u Puli

LJETNA AKADEMIJA JE ODRŽANA OD 28.8. DO 2.9. 2016.

Konferenciju su otvorili gradonačelnik Pule Boris Miletić koji je ovom prilikom rekao kako mu je velika čast i zadovoljstvo što je ove godine Pula izabrana za ovogodišnje mjesto održavanja Akademije otvorenih podataka za mlade. „Grad Pula je posljednjih nekoliko godina pokrenuo nekoliko novih načina komunikacija s građanima među kojima svakako ističem uvođenja e-konzultacija, ali i podatka da više od 80% prijedloga građana biva uvršteno u gradski proračun što znatno povećava participaciju građana i transparentnost. Drago mi je što smo kao Grad prepoznati od brojnih institucija o čemu iz godine u godine svjedoče mnogobrojna priznanja i pohvale što nam predstavlja poticaj da u budućnosti budemo još bolji.“ – rekao je Miletić.

Istarski župan Valter Flego istaknuo je kako se Istra trudi biti napredna i što više koristiti moderna sredstva komunikacije s građanima uz odličnu suradnju sa svim gradovima i općinama. „Istarska je županija blizu našim zapadnim susjedima kod kojih pratimo inovativne projekte i najbolje primjere iz svjetske prakse koji nam pomažu i u vlastitom planiranju razvojnih projekata.“ – zaključio je Flego

Ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović pohvalila je vrijedan rad svih uključenih u ovaj projekt istaknuvši kako je i sama osjeća veliki entuzijazam što je Republika Hrvatska odabrana kao dio ove inicijative. „Smatram da je suradnja svih dionika na svim razinama, od državne do lokalne vlasti pa sve do privatnog sektora, nužna kako bi se pridonijelo razvoju same lokalne sredine, a time i razvoju cijele države. U borbi protiv korupcije i boljem razvoju najviše znatno je doprinio portal otvorenih podataka koji predstavlja dobar pokazatelj rada Ministarstva uprave. – rekla je Jurlina Alibegović

Pročitaj cijeli članak na www.regionalexpress.hr…Objavljeno

Miroslav (Administrator) Open Youth Academy 2016 Objave u medijima

Predstavljeni rezultati Akademije otvorenih podataka za mlade

Jučer je u Komunalnoj palači održana završna prezentacija rezultata petodnevne Akademije otvorenih podataka za mlade koja se održavala u Puli od 28. kolovoza. Tema ovogodišnje akademije na kojoj su sudjelovale 23 mlade osobe iz cijelog svijeta bila je “Inovativno korištenje podataka javnog sektora u službi lokalnog razvoja”.

Pročitaj cijeli članak na www.glasistre.hr…Objavljeno

Miroslav (Administrator) Open Youth Academy 2016 Objave u medijima

Izjava za medije - Akademija otvorenih podataka za mlade

Pula, 2. rujna 2016. godine – Svježe ideje i visokospecijalizirana znanja koja posjeduju mladi, u sinergiji s podacima javnog sektora na lokalnoj razini spremnim za ponovnu uporabu u neke nove, inovativne svrhe, rezultirali su predstavljanjem mogućih novih usluga za građane i lokalnu zajednicu, i to u vidu aplikacija za mobitele i druge platforme.

Najkraći je to način da se opiše ishod, ali i inspirativna atmosfera koja je vladala na drugoj po redu Akademiji otvorenih podataka za mlade, koja je održana u Puli, od 28. kolovoza do 2. rujna 2016., u organizaciji Povjerenice za informiranje i Hrvatske udruge za otvorene sustave i Internet, uz potporu Grada Pule i Studentskog centra Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli te brojnih drugih partnera i sponzora.

Akademiju je pod stručnim vodstvom hrvatskih i stranih stručnjaka pohađalo 24 mladih iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva i Južne Afrike. Uspjeh Akademije ogleda se u partnerstvu i suradnji stručnjaka iz javnog, privatnog i civilnog sektora u rješavanju problema s kojima se suočavaju lokalne zajednice, kao i poticanju inovativnosti mladih sudionika, koji su radom u timu iznjedrili 4 ideje: aplikacija TINJA koja na interaktivnoj mapi omogućava pronalazak financijski isplativih lokacija s dovoljno sunčeve energije za ugradnju solarnih panela te istovremeno povezuje tvrtke zainteresirane za izgradnju panela s nezaposlenom mladom populacijom; aplikacija MINE koja na jednom mjestu građanima lokalne zajednice omogućava pristup svim informacijama o javnim dobrima te im omogućuje uključivanje u proces donošenja odluka; aplikacija MENTOR GYM koja profesionalcima iz određene struke omogućuje da postanu mentori na način da ih spaja s potencijalnim vježbenicima, odnosno onima koji traže ili žele promijeniti posao; aplikacija LOBI koja potiče prodaju lokalnih proizvoda kroz ulaganja građana u lokalne obrtnike i male poduzetnike i sustava nagrađivanja građana korištenjem kupona kod istih. Tijekom osmišljavanja aplikacija pokazala se potreba za otvaranjem što više skupova podataka, poput različitih geolokacijskih i meteoroloških podataka, podataka vezanih za okoliš, izvore energije, turizam, kulturu, infrastrukturu, zaposlenost itd.

Po završetku Akademije održana je konferencija za medije, koju su otvorili gradonačelnik Pule g. Boris Miletić, istarski župan g. Valter Flego i rektor Sveučilišta u Puli g. Alfio Barbieri, a o širem okviru otvorene vlasti i otvorenih podataka govorili su povjerenica za informiranje dr. sc. Anamarija Musa, član upravnog odbora udruge HROpen Miroslav Schlossberg, nezavisna izvjestiteljica za Hrvatsku Partnerstva za otvorenu vlast Ivona Mendeš te tehnička ministrica uprave dr. sc. Dubravka Jurlina Alibegović.

Povjerenica za informiranje dr. sc. Anamarija Musa tom je prilikom istaknula: „Informacije javnog sektora predstavljaju nedovoljno iskorišten, ali ogroman potencijal za poboljšanje svakodnevnog života građana i poduzetnika te propulzivni razvoj gospodarstva temeljenog na novim tehnologijama i da je upravo taj moment bio izuzetno vidljiv na Akademiji. Uređeno društvo koristi sve svoje potencijale, i to na optimalan način, a otvaranje podataka javnog sektora bitan je preduvjet za razvoj svakog društva u 21. stoljeću“.

Također, tehnička ministrica uprave dr. sc. Dubravka Jurlina Alibegović je u svom obraćanju izrazila velik entuzijazam što se tiče provedbe inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast u Hrvatskoj, ističući kako je smatra izuzetno važnom te da kao istraživačica, ali i kao ministrica i predsjednica Savjeta navedene Inicijative smatra izuzetno važnom suradnju svih dionika: predstavnika vlasti na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini, predstavnika akademske zajednice, civilnog društva i samih građana, čemu trebaju pridonijeti otvoreni podaci te općenito otvorenost i transparentnost vlasti na svim razinama.

Potom su 4 tima mladih iz čitavog svijeta predstavila navedene ideje za izradu aplikacija za mobitele i platformi koje koriste različite otvorene podatke javne uprave, zorno prikazujući kako pravilno upotrijebljeni već postojeći podaci javne uprave mogu donijeti poboljšanja i bolje usluge u svakodnevni život lokalne zajednice, razvoj postojećih usluga i poticanje održivog razvoja.

Pobjednički tim TINJA je istoimenom aplikacijom osvojio kao nagradu put u Pariz na Globalni summit inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast (OGP).

Akademiju omogućili sponzori i partneri: Combis, Etalab, Fakultet organizacije i informatike, Grad Pula, Hakom, Hrvatska zajednica županija, Hrvatski savez informatičara, Istarski eko proizvodi, Ketchup Agency, Microsoft, Ministarstvo uprave, Netokracija, Omega Software, Open Data Kosovo, Open Government Partnership, ProPuh, Regional Cooperation Council, Studentski centar Pula, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Switzerlab, The Engine Room, Transparency International BiH, UNDP, Ured za udruge Vlade RH, Veleposlanstvo Francuske Republike u RH, Veleposlanstvo Kanade u RH, Veleposlanstvo Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u RH, Verax, Zelena Istra

Pročitaj cijeli članak na www.open.hr…Objavljeno

Miroslav (Administrator) Open Youth Academy 2016 Objave u medijima

Akademija otvorenih podataka za mlade, Pula, 28.8.-3.9.2016.

U sklopu provedbe Akcijskog plana za provedbu inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast 2014-2016 te u svrhu osnaživanja procesa otvaranja podataka u Republici Hrvatskoj, u organizaciji Povjerenice za informiranje i Hrvatske udruge za otvorene sustave i Internet, uz potporu Grada Pule i Studentskog centra Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli te Inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast, kao i brojnih drugih partnera i sponzora od 28. kolovoza do 3. rujna 2016. godine u Puli je održana Akademija otvorenih podataka za mlade.

Akademiju, kojoj je središnja tema bilo korištenje otvorenih podataka za održivi lokalni razvoj, pod stručnim vodstvom hrvatskih i inozemnih stručnjaka u području otvorenih podataka, održivog razvoja i transparentnosti javnog sektora pohađalo je 24 mladih (16-30 godina) iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva i Južne Afrike, koji su kroz niz edukacijskih i timskih aktivnosti tijekom šest dana radili na idejama za društveno korisne projekte razvoja lokalne zajednice temeljem korištenja otvorenih podataka javne uprave. Ovogodišnja Akademija nastavak je započetog projekta senzibiliziranja lokalne samouprave i razvoja inovativnih rješenja u okviru Partnerstva za otvorenu vlast, koji je otvoren organizacijom uspješnog Ljetnog kampa otvorenih podataka održanog krajem kolovoza 2015. godine u Rovinju.

Pročitaj cijeli članak na www.pristupinfo.hr…Objavljeno

Miroslav (Administrator) Open Youth Academy 2016 Objave u medijima

Rezultati Akademije otvorenih podataka

Jučer, 2. rujna, konferencijom za medije završila je 2. po redu Akademija “otvorenih podataka” u gradskoj vijećnici Pula. Akademija otvorenih podataka okupila je tridesetak mladih i ambicioznih ljudi, a oni su od 28. kolovoza do 2. rujna naporno radili i osmislili potencijalne aplikacije koje imaju intenciju olakšati poslovanje i život građanima.

Konferenciju za medije otvorio je gradonačelnik Boris Miletić. Istaknu je važnost participacije građana u javnoj upravi, a u ovom slučaju mladih ljudi iz svih krajeva svijeta. Pohvalio je ambicioznost i tendenciju sudionika te je podržao razvoj i napredak IT tehnologije.

Pročitaj cijeli članak na www.scpu.hr…Objavljeno

Miroslav (Administrator) Open Youth Academy 2016 Objave u medijima

Studentica FER-a Kaja Pavlinić predvodila nagrađeni tim "Tinja"

Na Ljetnoj akademiji otvorenih podataka (Open Youth Academy), u organizaciji udruge Code for Croatia i uz potporu Povjerenika za informiranje, koja je održana od 28. kolovoza do 3. rujna 2016. godine u Puli, studentica preddiplomskog studija FER-a Kaja Pavlinić predvodila je tim “Tinja” čiji su članovi: Mihajlo Anđelić, Nikolina Hojsak, Arthur Imbert, Peter Lunt, Mario Marić te mentor James Cattell. Tim “Tinja” osvojio je nagradu za najbolji projekt i osmišljenu platformu. Uz potporu i stipendiju globalne inicijative Open Government Partnership, pobjednički tim će svoj projekt predstaviti na OGP Global Summit u Parizu krajem godine te tako steći mogućnosti privlačenja potencijalnih investitora. Akademija, kojoj je središnja tema korištenje otvorenih podataka za održivi lokalni razvoj, namijenjena je mladima od 15 do 30 godina, koji dijele interes za IT tehnologiju i ponovnu uporabu informacija javnog sektora (otvorene podatke).

Pročitaj cijeli članak na www.fer.unizg.hr…Objavljeno

Miroslav (Administrator) Open Youth Academy 2016 Objave u medijima

Akademija otvorenih podataka za mlade održana u Puli

Svježe ideje i visokospecijalizirana znanja koja posjeduju mladi, u sinergiji s podacima javnog sektora na lokalnoj razini spremnim za ponovnu uporabu u neke nove, inovativne svrhe, rezultirali su predstavljanjem mogućih novih usluga za građane i lokalnu zajednicu, i to u vidu aplikacija za mobitele i druge platforme. Najkraći je to način da se opiše ishod, ali i inspirativna atmosfera koja je vladala na drugoj po redu Ljetnoj akademiji otvorenih podataka za mlade, koja je održana u Puli, od 28. kolovoza do 2. rujna 2016. Po završetku Ljetne akademije, održana je konferencija za medije s ciljem predstavljanja rezultata akademije otvorenih podataka za mlade koju su organizirali udruga HROpen i Povjerenica za informiranje, uz potporu Grada Pule i Sveučilišta Juraj Dobrila u Puli, a u sklopu međunarodne inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast.

Pročitaj cijeli članak na www.pula.hr…Objavljeno

Miroslav (Administrator) Open Youth Academy 2016 Objave u medijima

Istra drugu godinu za redom domaćin Ljetne akademije otvorenih podataka

Svježe ideje i visokospecijalizirana znanja koja posjeduju mladi, u sinergiji s podacima javnog sektora na lokalnoj razini spremnim za ponovnu uporabu u neke nove, inovativne svrhe, rezultirali su predstavljanjem mogućih novih usluga za građane i lokalnu zajednicu, i to u vidu aplikacija za mobitele i druge platforme. Najkraći je to način da se opiše ishod, ali i inspirativna atmosfera koja je vladala na drugoj po redu Ljetnoj akademiji otvorenih podataka za mlade, koja je održana u Puli, od 28. kolovoza do 2. rujna 2016.

Pročitaj cijeli članak na www.hrvzz.hr…Objavljeno

Miroslav (Administrator) Open Youth Academy 2016 Objave u medijima

Pula: Održana Akademija otvorenih podataka za mlade

Svježe ideje i visokospecijalizirana znanja koja posjeduju mladi, u sinergiji s podacima javnog sektora na lokalnoj razini spremnim za ponovnu uporabu u neke nove, inovativne svrhe, rezultirali su predstavljanjem mogućih novih usluga za građane i lokalnu zajednicu, i to u vidu aplikacija za mobitele i druge platforme. Najkraći je to način da se opiše ishod, ali i inspirativna atmosfera koja je vladala na drugoj po redu Ljetnoj akademiji otvorenih podataka za mlade, koja je održana u Puli, od 28. kolovoza do 2. rujna 2016. Po završetku Ljetne akademije, održana je konferencija za medije s ciljem predstavljanja rezultata akademije otvorenih podataka za mlade koju su organizirali udruga HROpen i Povjerenica za informiranje, uz potporu Grada Pule i Sveučilišta Juraj Dobrila u Puli, a u sklopu međunarodne inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast.

Pročitaj cijeli članak na www.gradonacelnik.hr…Objavljeno

Miroslav (Administrator) Open Youth Academy 2016 Objave u medijima

Prepoznat potencijal otvorenih podataka javne uprave

Predstavljeni su rezultati šestodnevne Akademije otvorenih podataka za mlade održane u Puli. U fokusu rada timova mladih stručnjaka, lokalne zajednice i IT stručnjaka iz Hrvatske i inozemstva bilo je korištenje otvorenih podataka javne uprave kao potencijala za poboljšanje svakodnevnog života građana i poduzetnika te razvoj gospodarstva temeljen na novim tehnologijama.

Proizvod akademije su 5 mobilnih aplikacija ili platformi nastalih temeljem korištenja otvorenih podataka. Ukupno je sudjelovalo 25 mladih od 17 do 30 godina iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova, Francuske, Ujedinjenog Kraljvevstva i Južne Afrike.

Pročitaj cijeli članak na www.tvistra.hr…Objavljeno

Miroslav (Administrator) Open Youth Academy 2016 Objave u medijima

HAKOM at the Open Youth Academy in Pula

As the Academy’s partner, HAKOM participated at the “pitching forum” where projects and ideas for use of public sector open data were presented, including proposals for the development of applications using public sector open data with a view to dealing with current social challenges and needs.

Pročitaj cijeli članak na www.hakom.hr…Objavljeno

Miroslav (Administrator) Open Youth Academy 2016 Objave u medijima

HAKOM na međunarodnoj Akademiji otvorenih podataka u Puli

HAKOM je kao partner Akademije sudjelovao na „pitching forumu“ na kojem su predstavljeni projekti i ideje za korištenje otvorenih podataka javnog sektora, odnosno prijedlozi za izradu aplikacija koje koriste otvorene podatke tijela javne vlasti, sa svrhom rješavanja aktualnih društvenih izazova i potreba.

Pročitaj cijeli članak na www.hakom.hr…Objavljeno

Miroslav (Administrator) Open Youth Academy 2016 Objave u medijima

Kako koristiti otvorene podatke javne uprave? Znaju na ljetnoj akademiji u Puli

Drugu godinu zaredom Istra je domaćin Akademije otvorenih podataka za mlade, koja se u Studentskom centru u Puli održava do 3. rujna. Središnja joj je tema korištenje otvorenih podataka za održivi lokalni razvoj. akademija otvoreni podaci.

Središnja tema Akademije otvorenih podataka koja se drugu godinu zaredom održava u Istri je korištenje otvorenih podataka za održivi lokalni razvoj. Namijenjena je mladima od 15 do 30 godina koji dijele interes za IT tehnologiju i ponovnu upotrebu informacija javnog sektora (otvorene podatke).

Pročitaj cijeli članak na www.netokracija.com…Objavljeno

Miroslav (Administrator) Open Youth Academy 2016 Objave u medijima

Open Youth Academy 2016, Pula, Hrvatska

Ljetni kamp Akademija otvorenih podataka (Open Youth Academy) okuplja mlade ljude i stručnjake iz Hrvatske, ali i cijele jugoistočne Europe te Europske unije i Sjeverne Amerike. Druga po redu akademija ove se godine održava od 28. kolovoza do 3. rujna u Puli, a središnja tema programa vezana je uz podatke lokalne samouprave, ciljeve održivog razvoja te zajedničkih projekata u regiji.

Sudionici kampa u šest će dana imati priliku učiti o upotrebi informacija lokalnih javnih sektora, ciljevima održivog razvoja i regionalnim projektima te družiti se i dijeliti svoje ideje s mladima sličnih interesa.

Akademiju otvorenih podataka organizira nevladina organizacija Open Government Partnership kojoj je cilj uključiti mlade u proces demokratskih promjena te im osigurati mogućnost učenja i raspravljanja o vrijednostima otvorene vlasti. Ljetni kamp stoga teži okupljanju ambicioznih mladih ljudi koji će kroz predavanja, radionice i rasprave naučiti koristiti otvorene podatke i IT alate za opće dobro i komercijalnu upotrebu.

Pročitaj cijeli članak na data.gov.hr…Objavljeno

Miroslav (Administrator) Open Youth Academy 2016 Objave u medijima

Open Youth Academy – Pula (28.08.-03.09.2016.)

Summer Camp Academy open data (Open Youth Academy) brought together young people and experts from Croatia, also from entire Southeast Europe, the European Union and North America. The second Academy this year was held from 28 August to September 3 in Pula. A central theme of the program was related to the information of local government, the objectives of sustainable development and joint projects in the region. Participants in the camp for 6 days had the opportunity to learn about the use of information of the local public sector, the objectives of sustainable development and regional projects and socialize and share their ideas with young people with similar interests.

Pročitaj cijeli članak na www.idi.hr…Objavljeno

Miroslav (Administrator) Open Youth Academy 2016 Objave u medijima

Open Youth Academy i ove godine u Puli

Pod nazivom “Open Youth Academy” drugu godinu za redom Istra je domaćin Akademije otvorenih podataka za mlade, koja će se održati od 28. kolovoza do 3. rujna u Studentskom centru u Puli, u organizaciji udruge Code for Croatia (HR Open) i uz potporu Povjerenika za informiranje. Akademija, kojoj je središnja tema korištenje otvorenih podataka za održivi lokalni razvoj, namijenjena je mladima od 15 do 30 godina koji dijele interes za IT tehnologiju i ponovnu uporabu informacija javnog sektora (otvorene podatke).

Cilj takvog okupljanja je educirati mlade u području transparentnosti i otvorenosti kroz otvorene podatke, osobito podatke lokalne samouprave te omogućiti umrežavanje i susret s domaćim i stranim stručnjacima u području otvorenih podataka, da bi se iznašla moguća rješenja i nove perspektive za komercijalnu uporabu podataka javne uprave, na dobrobit lokalnih zajednica i građana.

Pročitaj cijeli članak na www.glasistre.hr…Objavljeno

Miroslav (Administrator) Open Youth Academy 2016 Objave u medijima

Five day Open Data event in Istria, Croatia

Curious about Open Data and looking for a collective session, following workshops, lectures and having discussions about the reuse of public sector information? From 28 August until 3 September 2016 it is possible with the Open Youth Academy in Istria, Croatia. This event is organised by the Code for Croatia expert group and the Information Commissioner of Croatia.

The goal of the academy is for the participants to explore the potential of Open Data, to discuss open government values and sustainable development goals from both a theoretical and practical point of view. These subjects will be discussed following examples from various European countries and from recent developments within Croatia. The programme and workshops will be created and given by experts from Croatia and other countries.

Would you like to participate in this event? If you are aged between 15 and 30 years old, with an interest and ideas about how to (re-)use of Open Data, you can apply for participation. Up to 30 candidates will be selected based on their ideas and with respect to the regional and gender balance. The application deadline is on 10 July 2016, 00:00 CEST. The costs of participation for the selected candidates will be covered by the organisers.

Pročitaj cijeli članak na www.europeandataportal.eu…Objavljeno

Miroslav (Administrator) Open Youth Academy 2016 Objave u medijima

U tijeku prijave za Open Youth Academy u Istri

Open Youth Academy održat će se od 28. kolovoza do 3. rujna u Istri, a prijave su otvorene svim zainteresiranima za IT tehnologiju i upravljanje podacima javnog sektora u starosti od 15 do 30 godina.

Glavna tema kampa je korištenje otvorenih podataka za održivi lokalni razvoj, a organizatori napominju da bi polaznici ove Akademije sa stečenim znanjem mogli postati savjetnici za otvorene podatke na lokalnoj razini.

Pročitaj cijeli članak na www.bug.hr…Objavljeno

Miroslav (Administrator) Open Youth Academy 2016 Objave u medijima

Sudjelujte na Akademiji otvorenih podataka u Puli!

Ljetna Akademija otvorenih podataka prilika je za umrežavanje i susret s vrhunskim stručnjacima namijenjena ambicioznim mladim ljudima koji dijele interes za IT tehnologiju i upravljanje podacima javnog sektora.

Ljetni kamp Akademija otvorenih podataka (Open Youth Academy) okuplja mlade ljude i stručnjake iz Hrvatske, ali i cijele jugoistočne Europe te Europske unije i Sjeverne Amerike. Druga po redu akademija ove se godine održava od 28. kolovoza do 3. rujna u Puli, a središnja tema programa vezana je uz podatke lokalne samouprave, ciljeve održivog razvoja te zajedničkih projekata u regiji.

Pročitaj cijeli članak na cpsrk.foi.hr…Objavljeno

Miroslav (Administrator) Open Youth Academy 2016 Objave u medijima

Zanimaju vas otvoreni podaci? Prijavite se za ljetnu akademiju u Puli!

Ljetna Akademija otvorenih podataka prilika je za umrežavanje i susret s vrhunskim stručnjacima namijenjena ambicioznim mladim ljudima koji dijele interes za IT tehnologiju i upravljanje podacima javnog sektora. akademija otvoreni podaci

Ljetni kamp Akademija otvorenih podataka (Open Youth Academy) okuplja mlade ljude i stručnjake iz Hrvatske, ali i cijele jugoistočne Europe te Europske unije i Sjeverne Amerike. Druga po redu akademija ove se godine održava od 28. kolovoza do 3. rujna u Puli, a središnja tema programa je korištenje otvorenih podataka za održivi lokalni razvoj.

Pročitaj cijeli članak na www.netokracija.com…Objavljeno

Miroslav (Administrator) Open Youth Academy 2016 Objave u medijima

Ljetna akademija otvorenih podataka u Istri

Ured Povjerenice za informiranje i ekspertna skupina Code for Croatia uz partnerstvo Hrvatske zajednice županija organiziraju Ljetnu akademiju otvorenih podataka koja će se održati od 28. kolovoza do 3. rujna 2016. u Puli. Akademija je namijenjena mladima u dobi od 15 do 30 godina s interesom i idejama o uporabi otvorenih podataka u javnom sektoru, s naglaskom na otvorene podatke jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Pročitaj cijeli članak na hrvzz.hr…Objavljeno

Miroslav (Administrator) Open Youth Academy 2016 Objave u medijima

Krenule prijave za Akademiju otvorenih podataka

Od 28. kolovoza do 3. rujna održava se druga po redu Akademija otvorenih podataka te su prijave za istu upravo otvorene. Akademija je namijenjena mladih ljudima, od 15 do 30 godina starosti, te mentorima, odnosno stručnjacima iz nevladinog, javnog i privatnog sektora. Organizatori naglašavaju kako je Akademija izuzetno korisna mladima iz javnog sektora, posebice na lokalnoj razini, koji bi zahvaljujući stečenom znanju nakon Akademiji mogli biti savjetnici za otvorene podatke na lokalnoj razini.

Pročitaj cijeli članak na www.udruga-gradova.hr…Objavljeno

Miroslav (Administrator) Open Youth Academy 2016 Objave u medijima

Ljetna akademija otvorenih podataka – Open Youth Academy, Pula, 28.8.-3.9.2016.

Ovogodišnja Ljetna akademija otvorenih podataka održat će se od 28. kolovoza do 3. rujna u Studentskom centru u Puli, u organizaciji udruge Code for Croatia (HR Open) i uz potporu Povjerenika za informiranje. Akademija, kojoj je središnja tema korištenje otvorenih podataka za održivi lokalni razvoj, namijenjena je mladima 15-30 godina koji dijele interes za IT tehnologiju i ponovnu uporabu informacija javnog sektora (otvorene podatke). Cilj takvog okupljanja je educirati mlade u području transparentnosti i otvorenosti kroz otvorene podatke, osobito podatke lokalne samouprave te omogućiti umrežavanje i susret s domaćim i stranim stručnjacima u području otvorenih podataka, kako bi se iznašla moguća rješenja i nove perspektive za komercijalnu uporabu podataka javne uprave, na dobrobit lokalnih zajednica i građana.

Pročitaj cijeli članak na www.pristupinfo.hr…Objavljeno

Miroslav (Administrator) CodeAcross & OpenDataDay 2016 Objave u medijima

Importance of Open Data for Local Governments

How can local and federal governments contribute to the digital transformation, citizen engagement and information transparency?

Some of these questions were in focus last weekend (4.-6. of March), when CodeAcross and OpenDataDay events were held in Zagreb. Events included different panels focusing on information science curriculums and the importance of open data for governments and communities. Weekend hackaton that followed panel discussions motivated projects focused on public education infrastructure such as public schools geocoding project. Another related project was connecting and comparing available study programs and corresponding student quotas with available jobs currently listed in National Employment Bureau.

Pročitaj cijeli članak na www.giscloud.com…Objavljeno

Miroslav (Administrator) CodeAcross & OpenDataDay 2016 Objave u medijima

Treći godišnji CodeAcross & OpenDataDay Hrvatska

Krajem tjedna, 4. – 6. ožujka 2016. održava se treći godišnji CodeAcross & OpenDataDay Hrvatska. To je vikend građanskih inovacija u organizaciji volontera HrOpen ekspertne skupine Programiraj za Hrvatsku. 4. ožujka obilježava se i međunarodni Dan otvorenih podataka diljem svijeta.

Pročitaj cijeli članak na www.racunarstvo.hr…Objavljeno

Miroslav (Administrator) Arhiviranje Hrvatskog weba: Heritrix (Srce i NSK) Objave u medijima

Želite ‘iskopati’ neku stranicu iz prošlosti? Posjetite Hrvatski arhiv weba

Obavljajući posao koji im je u rasporedu zadataka jednom godišnje, Nacionalna i sveučilišna knjižnica i Srce nedavno su predstavili rezultate svojeg petog harvestiranja. Riječ je o postupku kojim se probiru internetske adrese za pretragu unosom njihovog punog URL-a i za dobivanje prikaza u određenoj točki u vremenu, a spada u dio posla kojim NSK predstavlja hrvatski ‘web’. Što sve možemo doznati kada pretražujemo?

Pročitaj cijeli članak na www.netokracija.com…Objavljeno

Miroslav (Administrator) CodeAcross & OpenDataDay 2016 Objave u medijima

GIS Cloud on CodeAcross and OpenDataDay in Zagreb

We are happy to sponsor CodeAcross and OpenDataDay events in Zagreb this weekend (4.-6. of March). A week of civic innovations encourages citizens, software developers, designers and activists to work towards strengthening transparency in local governments and communities across the world.

Pročitaj cijeli članak na www.giscloud.com…Objavljeno

Miroslav (Administrator) CodeAcross & OpenDataDay 2016 Objave u medijima

Kako poboljšati učenje informatike u Hrvatskoj? Doznajte na tribini u Zagrebu

U sklopu ovogodišnjeg trećeg izdanja hrvatskog CodeAcross & OpendataDaya, koji nas čeka u prvom vikendu ožujka u Zagrebu, jedna od tema bit će obrazovanje. Pripremaju se panel rasprava i građanska tribina na kojima će se govoriti o učenju programiranja u Velikoj Britaniji i Hrvatskoj i o izazovima koji su na putu u potrazi za poboljšanjem hrvatskog školskog kurikuluma za informatiku.

Pročitaj cijeli članak na www.netokracija.com…Objavljeno

Miroslav (Administrator) CodeAcross & OpenDataDay 2016 Objave u medijima

Prijavite se za sudjelovanje na CodeAcross & OpenDataDay 2016 vikend hackathon!

Zanima vas rad s javnim podacima u stvaranju nekog novog, građanima korisnog rješenja? Želite iskoristiti priliku za razvoj aplikacija otvorenog koda vezanih uz vizualizacije na karti, javnu nabavu, pravo na pristup informacijama, ili želite odabrati neko drugo područje? Prijavite se na dvodnevni vikend hackathon i pokažite što znate!

Pročitaj cijeli članak na cpsrk.foi.hr…Objavljeno

Miroslav (Administrator) CodeAcross & OpenDataDay 2016 Objave u medijima

CodeAcross & OpendataDay uskoro u Zagrebu, otvorene prijave za stipendije

Svi koje zanima rad s javnim podacima u stvaranju nekog novog, građanima korisnog rješenja imat će priliku pokazati što znaju na produženom dvodnevnom hackathonu. U slučaju da dolaze izvan Zagreba ili Hrvatske, sudionicima će pri ruci biti stipendije za pokrivanje troškova puta i smještaja, za koje se do 28. veljače mogu prijaviti putem obrasca na internetu.

Pročitaj cijeli članak na www.netokracija.com…Objavljeno

Miroslav (Administrator) CodeAcross & OpenDataDay 2016 Objave u medijima

CodeAcross & OpenDataDay Hrvatska 2016

What started as way to bring together our distributed and ever-expanding civic hackers has grown into a powerful event. Forward-thinking technologists, government officials, and community advocates will once again convene to exchange ideas, explore solutions, and identify best practices to improve the way community works. It’s a beautiful thing when people work together to target solutions for the community. This type of collaboration sends out powerful messages that touch those outside the normal reach of interest. It is a reminder of how successful we are with a little bit of care and a bunch of small actions from everyone.

Pročitaj cijeli članak na hackevents.co…Objavljeno

Miroslav (Administrator) CodeAcross & OpenDataDay 2016 Objave u medijima

CodeAcross & OpenDataDay Hrvatska 2016

Povodom međunarodnog Dana otvorenih podataka, udruga HrOpen i njena ekspertna skupina Programiraj za Hrvatsku, uz podršku GONG-a, Povjerenika za informiranje i neformalne inicijative HollaBack! Hrvatska, Vas pozivaju da u petak, 4. ožujka 2016. sudjelujete na otvorenju vikenda građanskih inovacija i panel diskusiji o učenju programiranja u školama u Velikoj Britaniji i Hrvatskoj. Sudionici će raspravljati o postignutom napretku, ali i izazovima u reformi školskog kurikuluma za informatiku.

Pročitaj cijeli članak na www.event-planner.com.hr…Objavljeno

Miroslav (Administrator) Pravo na pristup informacijama Objave u medijima

Analiza portala Imamopravoznati.org: tijela javne vlasti odgovorila na 63 posto zahtjeva građana

Portal za pomoć u ostvarivanju prava na pristup informacijama ImamoPravoZnati.org bilježi vrlo uspješne statističke pokazatelje za 2015. godinu: od početka rada, u travnju prošle godine, portal je zabilježio 4310 transakcija, dok su administratori portala posredovali u 818 PPI zahtjeva građana, od čega je na njih 514 uspješno odgovoreno.

Pročitaj cijeli članak na www.hnd.hr…Objavljeno

Miroslav (Administrator) Pravo na pristup informacijama Objave u medijima

Portal Imamo pravo znati: Što građane najviše zanima i koliko brzo vlast odgovara?

Želi li se držati zakona koji uređuje pravo građana na pristup informacijama, državna i lokalna vlast trebale bi biti otvorene i što ažurnije s dostavom podataka koji se od njih traže. U potrazi za informacijom, građani se mogu osloniti na izravni kontakt s institucijom koja bi im mogla dati odgovor, ali imaju i druge opcije. Od sredine prošle godine pomaže portal imamopravoznati.org, koji je približio kako je tekla potraga za informacijama u razdoblju od njegova pokretanja.

Pročitaj cijeli članak na www.netokracija.com…Objavljeno

Miroslav (Administrator) Pravo na pristup informacijama Objave u medijima

U 4 godine nisu dobili ništa

U četiri godine mandata ministra financija, koju su obnašali prvo Slavko Linić, a potom i Boris Lalovac, to ministarstvo nije primilo niti jedan poklon.

Barem tako tvrde u službenom odgovoru koji je dobio korisnik servisa Imamopravoznati, portala koji omogućuje slanje i primanje upita temeljem prava na pristup informacijama.

Pročitaj cijeli članak na 20minuta.hr…Objavljeno

Miroslav (Administrator) Inicijativa za podršku izbjeglicama Dobrodošli Objave u medijima

How Europe's charities have responded to the refugee crisis

Communications have also proved crucial for local NGOs working in migration and asylum, as they have been the focus point for queries from other organisations. “We have the trust of other NGOs because in the last ten years we campaigned to inform others on these topics,” says Julija Kranjec of the Centre for Peace Studies (CMS) in Zagreb, Croatia. “Topics of asylum and migration were not mainstream before: they were really marginalised.”

Pročitaj cijeli članak na www.theguardian.com…Objavljeno

Ana Maria  Krim karta Objave u medijima

Koji su kvartovi najnesigurniji u vašem gradu? Uskoro otkriva interaktivna krim karta Hrvatske

Kako se informirate o kriminalnim radnjama u susjedstvu? Da bi izvješća o tome bila što transparentnija, dvije neformalne inicijative, HrOpen ekspertna skupina Programiraj za Hrvatsku (Code for Croatia) i hrvatski ogranak globalne inicijative HollaBack, odlučile su udružiti snage i napraviti krim kartu, projekt kojemu je glavni cilj informirati javnost o kretanju statističkih pokazatelja stope kriminaliteta u Republici Hrvatskoj.

Pročitaj cijeli članak na www.netokracija.com…Objavljeno

Miroslav (Administrator) Pravo na pristup informacijama Objave u medijima

NE SNALAZITE SE SA ZAKONIMA? U samo tri koraka postavite pitanje bilo kojoj javnoj instituciji

U tri jednostavna koraka građani sada imaju mogućnost od čak 6.000 tijela javne vlasti dobiti informacije na koje imaju pravo i to putem novog portala. Tijelo javne vlasti zakonski je obavezno odgovoriti. Svi upiti i odgovori će biti javni.

Pročitaj cijeli članak na danas.net.hr…Objavljeno

Miroslav (Administrator) Pravo na pristup informacijama Objave u medijima

Evo stranice na kojoj možete pitati vlast što hoćete

‘Imamo pravo znati’ je internetska platforma koja koristi slobodni kod Alaveteli i otvorene podatke Registra službenika za informiranje s Portala otvorenih podataka. Zajednički projekt udruge Programiraj za Hrvatsku, GONG-a i ureda Povjerenice za informiranje omogućuje traženje informacija od oko šest tisuća tijela javne vlasti.

Pročitaj cijeli članak na www.tportal.hr…Objavljeno

Miroslav (Administrator) Pravo na pristup informacijama Objave u medijima

imamo pravo znati. org

HR: Na nivou državne vlasti povjerenica za informiranje Anamarija Musa promovira internetsku adresu “imamopravoznati.org” gdje građani imaju mogućnost tražiti informacije od cca 6.000 tijela javne vlasti. Ova platforma na usluzi građanima važan je korak naprijed u ostvarivanju prava na pristup informacija od javnog značaja. Građani WELCOME ! Komentar: Zna se da u Labinu lokalna vlast ne odgovara na pitanja građana. Valjda će i tome uskoro, što prije doći kraj.

Pročitaj cijeli članak na www.labin.info…Objavljeno

Miroslav (Administrator) Pravo na pristup informacijama Objave u medijima

Imamo pravo znati što to sve loše rade

Kako se zove kada se kreativni, najčešće tehnološki pristup koristi pri rješavanju problema građana? Kada građani izrađuju vlastite aplikacije koje svima omogućuju jednostavne i opipljive prednosti u životu u njihovom susjedstvu?

Nećete tako lako pogoditi. Civilno hakiranje. To je jedna od glavnih misija grupe Programiraj za Hrvatsku koja je jučer, uz GONG i Povjerenicu za informiranje RH Anamariju Musa predstavila projekt koji ima velikog potencijala za ubrzanje transparentnosti rada državnih i javnih tijela.

Pročitaj cijeli članak na www.voxfeminae.net…Objavljeno

Miroslav (Administrator) Pravo na pristup informacijama Objave u medijima

ImamoPravoZnati.org - prilika za razvoj demokratske političke kulture

“Imamo dobar Zakon o pravu na pristup informacijama i provedbeni okvir, pa je sada loptica na građanima. Putem ImamoPravoZnati.org građani mogu jednostavno, intuitivno i bez poznavanja detalja samog zakona i upravnih postupaka tražiti od gotovo 6.000 tijela javne vlasti informacije na koje imaju pravo”, naglasila je na konferenciji za novinare Jelena Berković iz GONG-a i ustvrdila da je to prilika da svi zajedno, a ne samo u užem krugu zainteresiranih, “pratimo kako se razvija naša demokratska politička kultura”. Izvor slike: HINA/ Daniel KASAP / dk

Pročitaj cijeli članak na gong.hr…Objavljeno

Miroslav (Administrator) Pravo na pristup informacijama Objave u medijima

Imamo pravo znati

Jeste li ikad tražili informacije od tijela javne vlasti? Niste znali komu poslati zahtjev za informacijama? Od sada na jednom mjestu možete na jednostavan način poslati zahtjeve za informacijama bilo kojem tijelu javne vlasti. O čemu je zapravo riječ i tko će sve imati pravo koristiti ovu platformu u emisiji Dobro jutro, Hrvatska objasnili su Jelena Berković iz GONG-a i Miroslav Schlossberg iz Hrvatske udruge otvorenih sustava i interneta.

Pročitaj cijeli članak na www.hrt.hr…Objavljeno

Miroslav (Administrator) Pravo na pristup informacijama Objave u medijima

Platforma "Imamo pravo znati": Od sada možete postaviti pitanje bilo kojoj javnoj instituciji

Od danas i službeno funkcionira internetska platforma pod nazivom Imamo pravo znati koja će vam omogućiti jednostavno korištenje Zakona o pravu na pristup informacijama. Moći ćete je koristiti za istovremeno postavljanje upita tijelima javne vlasti te praćenje otvorenosti konkretnih tijela i tema.

Pročitaj cijeli članak na www.poticaji.info…Objavljeno

Miroslav (Administrator) Pravo na pristup informacijama Objave u medijima

"Imamo pravo znati" - predstavljanje internetske platforme

Kako bi građanima omogućili lakši pristup informacijama tijela javne vlasti putem interneta te doprinijeli transparentnosti i odgovornosti tijela javne vlasti prema građanima, Programiraj za Hrvatsku i GONG organiziraju predstavljanje internetske platforme “Imamo pravo znati” u utorak, 9. lipnja 2015. u 10:30 sati u knjižnici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, Zagreb.

Pročitaj cijeli članak na gong.hr…Objavljeno

Miroslav (Administrator) CodeAcross 2015 Objave u medijima

Dan otvorenih podataka i vikend građanskih inovacija CodeAcross 2015

Konkretna prilika za okupljanje civilnih hakera koji žele razvijati takve aplikacije bit će hackaton koji će se održati u subotu 21. veljače 2015. u sklopu CodeAcrossa. Za razliku od prošle godine kad su razvijane aplikacije poput vizualizacija nekretnina u vlasništvu gradova i politika otvorenih podataka, ove godine planira se razvijanje aplikacija, među ostalim, vezanih uz javne nabave i pravo na pristup informacijama. Naravno, radi se o podacima na koje javnost ima pravo sukladno Zakonu o pravu na pristup informacijama.

Pročitaj cijeli članak na www.open.hr…Objavljeno

Miroslav (Administrator) CodeAcross 2015 Objave u medijima

Zaljubljenik ste u otvorene podatke? Budite predavač na CodeAcross 2015 u Zagrebu!

Å to je to CodeAcross, pitate se? Riječ je o vikendu građanskih inovacija koji će se ove godine obilježavati 20. i 21. veljače u mnogim gradovima diljem svijeta, a i u Zagrebu. U isto se vrijeme obilježava i Dan otvorenih podataka, a tim povodom ekspertna skupina Code for Croatia organizira dvodnevni događaj koji će se sastojati od predavanja, panel-rasprava i hackathona. Glavna tema vrlo je aktualna — principi za vlast 21. stoljeća.

Pročitaj cijeli članak na www.netokracija.com…Objavljeno

Miroslav (Administrator) CodeAcross 2015 Objave u medijima

Građanske inovacije — od natječaja za aplikacije do civilnog hakiranja

Natjecanja za aplikacije i druge vrste manifestacija civilnog hakiranja pomažu u podupiranju razvoja velikih (i rastućih) zajednica koje se sada mogu okupiti i bolje surađivati. Rješenja do kojih te skupine dolaze sve su snažnija i mislim da se na njih s pravom gleda kao na dio odgovora na probleme s kojima se vlada suočava pri korištenju tehnologija i u efikasnom obavljanju posla.

Pročitaj cijeli članak na www.open.hr…Objavljeno

Miroslav (Administrator) Javni prijevoz u realnom vremenu Objave u medijima

ZET za cijeli svijet: Mreža tramvaja i autobusa na Google Transitu

Zagrebački tramvaji i autobusi moći će se “guglati” jer od sutra, 7. listopada ostvaruje se suradnja ZET-a s najpopularnijom i najmoćnijom svjetskom internetskom tražilicom.

Time će cijela prometna mreža javnoga prijevoza Zagreba biti dostupna preko Googleova servisa Transit, na raspolaganju svim korisnicima internetu u svijetu. Zagreb je, pohvalili su se u ZET-u najavljujući novi tehnološki iskorak, prvi grad u Hrvatskoj s takvom Googleovom uslugom, čime se priključuje mnogim svjetskim metropolama s mrežom javnog prijevoza na webu.

Pročitaj cijeli članak na www.vecernji.hr…Objavljeno

Miroslav (Administrator) CodeAcross 2014 Objave u medijima

Više od transparentnosti: Nije dovoljna sama otvorenost javnih podataka, nego i način korištenja!

Projekti pomažu građanima u svakodnevnim situacijama. Jedan od primjera je praćenje britanskog parlamenta, gdje svaki građanin može imati u vidu što radi osoba za koju je glasao. Tu je i FixMyStreet, gdje se mogu prijavljivati stvari koje se mogu popraviti, poput razbijene javne rasvjete ili rupe na cesti, i to na lokalnoj razini. Slijedi WhatDoTheyKnow, koji se koristi za dobivanje korisnih informacija od vlade — građani mogu postaviti pitanja i zahtjeve, a vlada odgovara, što se pretvorilo u vrlo korisnu arhivu.

Pročitaj cijeli članak na www.netokracija.com…Objavljeno

Miroslav (Administrator) CodeAcross 2014 Objave u medijima

Informatička utopija na hrvatski način

Svaki bi građanin na jednom mjestu, u tri klika i uz samo jedno registriranje, mogao proći kroz sve državne institucije i dobiti dokument koji mu treba. Riječ je o projektu Središnji državni portal (Gov.hr). Priprema se također i Data.gov.hr, platforma koji bi sadržavala baze podataka svih tijela javne uprave.

Pročitaj cijeli članak na www.h-alter.org…Objavljeno

Miroslav (Administrator) CodeAcross 2014 Objave u medijima

Više od transparentnosti: Kad će Hrvatska u tri klika do manjeg deficita?

Otvoreni podaci put su prema stvaranju novih vrijednosti, a osim gospodarskog napretka jačaju i povjerenje građana u vlast te ih potiču na sudjelovanje u donošenju odluka, a s obzirom na novu digitalnu eru nikada nije bilo lakše i jeftinije kroz različite online platforme i aplikacije ostvariti punu transparentnost vlasti, ali i šire te efikasnu javnu upravu — zaključeno je u panel raspravi “Više od otvorenosti”, koju su uoči Međunarodnog dana otvorenih podataka organizirali Code for Croatia, Rational International i GONG.

Pročitaj cijeli članak na gong.hr…Objavljeno

Miroslav (Administrator) CodeAcross 2014 Objave u medijima

Dan otvorenih podataka: Hackathon o otvorenim podacima

Budući da je slobodan pristup podacima u novoj digitalnoj eri lakše i jeftinije omogućiti više nego ikada prije kroz različite online platforme i aplikacije koje građanima pružaju mogućnost za komentiranje i dijeljenje informacija o podacima tijela javnih vlasti i načinima njihovog korištenja, na hackathonu ćemo otvoriti prostor za inovacije koje mogu unaprijediti rad tijela javnih vlasti.

Pročitaj cijeli članak na gong.hr…Objavljeno

Miroslav (Administrator) CodeAcross 2014 Objave u medijima

Više od transparentnosti: Dođite na panel raspravu o otvorenosti javnih podataka i hackathon!

Ako vas je zainteresirala rasprava oko projekta gov.hr, a i općenito vas zanima tema otvorenosti javnih podataka, onda biste svakako trebali prisustvovati panel diskusiji koja se ovoga petka, 21. veljače, održava povodom međunarodnog Dana otvorenih podataka. Organizatori su Code for Croatia, Rational International i udruga GONG, a diskusija se održava u 10:30, u prostorijama Chilloutke (Ilica 15/IV, Zagreb), dok će se dan nakon održati hackathon radionica, na koju se pozivaju developeri, dizajneri i aktivisti.

Pročitaj cijeli članak na www.netokracija.com…Objavljeno

Miroslav (Administrator) CodeAcross 2014 Objave u medijima

CodeAcross u Zagrebu

Kako sami organizatori kažu, manifestacija je “slavlje građanskih inovacija”, a pošto se održava istovremeno s međunarodnim danom otvorenih podataka, tema događanja biti će “Više od transparentnosti”. Želja organizatora nije samo natjerati vladu da otvara sve više i više podataka, nego da se podaci koriste u opće dobro.

Pročitaj cijeli članak na vjetrenjaca.org…Objavljeno

Miroslav (Administrator) CodeAcross 2014 Objave u medijima

Otvorenost podataka: Više od transparentnosti

Otvorenost vlasti i javnih podataka kao jačanja transparentnosti put su prema dobroj vladavini, a slobodan pristup podacima u novoj digitalnoj eri lakše je i jeftinije omogućiti više nego ikada prije kroz različite online platforme i aplikacije koje građanima pružaju mogućnost za komentiranje i dijeljenje informacija o podacima tijela javnih vlasti i načinima njihovog korištenja.

Pročitaj cijeli članak na gong.hr…Objavljeno

Miroslav (Administrator) CodeAcross 2014 Objave u medijima

U Zagrebu obilježen dan javnih podataka

U povodu međunarodnog dana javnih podataka koji se obilježava danas, diljem svijeta su organizirane radionice i predavanja na temu dostupnosti podataka putem tehnologije pod nazivom CodeAcross. Prve godine događaj je obilježen i u Zagrebu dvodnevnim programom u organizaciji GONG-a, Rational Internationa-a i udruge Code for Croatia.

Pročitaj cijeli članak na www.vecernji.hr…Objavljeno

Ana Maria  Krim karta Objave u medijima

PROGRAMIRAJ ZA HRVATSKU I HOLLABACK CROATIA POKRENULI PROJEKT KRIM KARTE

Na proljeće 2015. godine dvije su neformalne inicijative odlučile udružiti snage u postizanju što veće transparentnosti rada tijela državne i javne uprave. HrOpen ekspertna skupina Programiraj za Hrvatsku (Code for Croatia) i hrvatski ogranak globalne inicijative HollaBack odlučili su se na projekt kojemu je glavni cilj informirati javnost o kretanju statističkih pokazatelja stope kriminaliteta u Republici Hrvatskoj.

Po završetku projekta, građani će na internetskim stranicama projekta moći pregledavati kretanje kriminaliteta u njihovom gradu kroz intuitivni prikaz na karti u internetskom pregledniku. Podaci korišteni za prikaz bit će sastavljeni od statističkih podataka o pozivima i očevidima policije dobiveni od MUP-a korištenjem prava na pristup informacijama putem platforme za pravo na pristup informacijama Imamo pravo znati.

Pročitaj cijeli članak na www.voxfeminae.net…Objavljeno